Dobrobiti sauna

Posted: Siječanj 8, 2016 By: Comment: 0

Sauna više ne služi samo uživanju i opuštanju. Naime, liječnici sve više ističu pozitivan utjecaj saune na zdravlje djece i odraslih. Iako nije svemoćan lijek, sauna može organizam pripremiti na borbu s raznim bolestima. Stručnjaci navode kako se sluznice u dišnim putevima boravkom u sauni jačaju i postaju elastičnije. Osim toga, natapanjem organizma stvara se više antitijela kojima se borimo protiv bolesti. Tokom samo 10-20 minuta provedenih u sauni, puls se povećava za 50-75%, što pruža skoro isti metabolički rezultat kao i fizičko vježbanje. Povećana srčana aktivnost je ekvivalent brzoj šetnji ili laganom džogingu. Zbog toga, sauna ima uticaj i na krvni tlak, jer toplina izaziva širenje krvnih žila u koži i tako se povećava protok krvi, jer krvne žile postaju fleksibilnije. Povećava se cirkulacija, a zbog ubrzanog pulsa, hranljive tvari dopiru brže do površinskih tkiva, pri ćemu je rezultat sjajna, zdrava koža.

Dobrobiti sauna

  • sauna pomaže da se opustite i riješite stresa
  • čisti i pomlađuje kožu i cijeli organizam
  • poboljšava cirkulaciju krvi
  • efikasna je kod mršavljenja
  • potiče izbacivanje toksina iz tijela
  • poboljšava elastičnost arterija, štiti od visokog tlaka, bolesti srca i krvnih žila
  • pomaže kod artritisa, alergija, kožnih bolesti

Zahvaljujući sauni možete se riješiti infekcija uha, sinusa, grla i crijeva, čak i kroničnih bolesti.

Finska sauna

Najraširenija i najpraktičnija inačica saune je suha, odnosno finska sauna – najčešće drvom obložena prostorija s klupama koja je ugrijana na temperaturi od 70 do 100 Celzijevih stupnjeva, te s vlažnošću zraka koja ne smije prelaziti deset posto. Vlaga se dobiva polijevanjem vode po vrućem kamenju. Tradicija finske saune seže u daleku prošlost (između 5. i 8. st. nakon Krista), a njeguje se i danas. Da bi se pospješio blagotvoran učinak na zdravlje, posebno na dišne putove, uglavnom na kraju seanse, vrelo se kamenje polijeva vodom i aromatičnim esencijama mentola i eukaliptusa.

Parna sauna Nižih je temperatura (45-50ºC), ali visokog postotka vlažnosti. Para opušta iznutra te pomaže sačuvati zdravlje i održati ljepotu. Blagotvorno djeluje na kožu, dišne putove i pročišćavanje tijela. Prvenstveno je pogodna za revitalizaciju dišnih puteva. Vodena para vlaži i čisti dišne puteve, otvara pore na koži te ima pozitivan detoksikacijski učinak. Temperatura od 45 °C uz visoku vlažnost imaju idealan učinak za kožu, te djeluje na opuštanje mišića. Na početku boravka koža će vam lagano porositi i tada počinje proces čišćenja. Koža će vam biti jako zahvalna sa tretmanom u parnoj sauni. Njen krajnji učinak je osjećaj dubokog tjelesnog i mentalnog opuštanja.

AUTHOR

Murad Centar

All stories by: Murad Centar